GROOTSTE IVOORVERBRANDING IN KENIA

Ivoorverbranding – Artikel uit DE OLIFANT
22e jaargang nr. 2 – juni 2016 – Geschreven door Inge Lenior

In 10 jaar hebben we in Afrika maar liefst 70% van de olifanten verloren.
De olifant is het iconisch symbool van ons land.
Als we nu geen actie ondernemen, lopen we het risico dit prachtige dier te verliezen.

President Uhuru Kenyatta

Als signaal aan stropers organiseerde Kenia op zaterdag 30 april de grootste ivoorverbranding ooit.

ivoorverbranding download (1)Ivoorverbranding – Door de stropers werden in Afrika in één jaar tijd ruim achtduizend olifanten en ruim driehonderd neushoorns gedood. In Nairobi National Park zijn onder het toeziend oog van presidenten, activisten en natuurbeschermers, meer dan 16.000 slagtanden zijn daarbij in rook opgaan. Omgerekend ging er meer dan 100 miljoen euro aan ivoor op de brandstapel. Kenia had voor die gelegenheid ook sterren als Leonardo DiCaprio en Elton John uitgenodigd.“We willen laten zien dat ivoor alleen waardevol is voor olifanten”, vertelt Paul Udoto, directeur van de Kenya Wildlife Service, die zich inzet voor de bescherming van wilde dieren. Het ivoor had een geschatte waarde tussen de 100 en 150 miljoen euro.

Op enkele stukken na, die zijn bedoeld voor educatieve doeleinden, vernietigde de Keniaanse overheid in één klap haar hele ivoorvoorraad. Een krachtig signaal richting criminelen dat het land geen halve maatregelen neemt als het gaat om de bescherming van hun dierbare olifanten en neushoorns.

Belangrijkste exporteur

Ivoorverbranding – De enorme hoeveelheid die is verbrand was groter dan er in totaal in de laatste zes jaar is vernietigd. Sinds 2011 is ongeveer 100 ton aan ivoor vernietigd door 18 verschillende landen, waaronder België, Frankrijk, Verenigde Staten, Malawi, Ethiopië en China. Ivoor is nog altijd een kostbaar goed in Azië. Voornamelijk in China, waar het ivoor per kilo meer waard was dan goud. Kenia is samen met buurland Tanzania de belangrijkste exporteur van de ivoren slagtanden van olifanten. Zuid-Afrika is de grootste leverancier van hoorn (neushoorn), India van tijgers, waarvan botten en andere lichaamsdelen erg gewild zijn. In de tussenhandel spelen Kenia, Thailand, China, Hongkong, Vietnam, India en Birma een hoofdrol. Grootste importeurs zijn China, Hongkong, Thailand en Vietnam. China steekt er met kop en schouders bovenuit als grootste speler in de ivoorhandel.

Illegaal ivoor wordt legaal verhandeld

Ivoorverbranding – Uit onderzoek is gebleken dat de strijd tegen de handel in wilde dieren en dierproducten effectiever kan door de aanpak te concentreren in de specifieke landen die een centrale rol spelen in de illegale netwerken. Door slechts enkele knooppunten uit te schakelen zou het grootste deel van de netwerken voor olifanten, neushoorns en tijgers worden ontregeld. Niet alle Afrikaanse landen zitten op dezelfde lijn. Namibië zei eerder deze maand de voorraad in beslag genomen slagtanden te willen veilen, vanwege de grote waarde ervan. Maar daarvoor is toestemming nodig van CITES, de internationale waakhond van bedreigde dieren en planten. Een eenmalige legale veiling van ivoor in 2008 heeft het tegengestelde effect gehad. De vraag naar ivoor is daarna sterk gestegen. Alles wijst erop dat het één grote verziekte markt is, waar illegaal ivoor legaal wordt verhandeld. En als je dat weet moet je het gewoon niet toestaan.

Voorraden blijven een risico

Ivoorverbranding – De vraag is hoe zinvol het verbranden van grote hoeveelheden ivoor is. Volgens critici is het loze symboolpolitiek omdat het vernietigen van ivoor de prijs op de illegale markt verder opdrijft, waardoor het voor stropers juist lucratiever wordt om olifanten te schieten. Je moet het signaal afgeven dat je tegen de handel in ivoor bent en het op deze manier uit de markt halen is goed. Als de voorraden blijven bestaan bestaat het risico, zeker in Afrikaanse en Aziatische landen waar de controle niet 100 procent is, dat er steeds wat in het illegale circuit weglekt.

de-Olifant_-Front1-212x300Met dank aan
DE OLIFANT
een uitgave van Vrienden van de Olifant

Redactieadres:
Postbus 44,
1430 AA Aalsmeer.
Tel.: 0297 364 224