Opel Zoo Kronberg

Opel – Zoo Kronberg

De jaarlijkse vergadering over het olifantenstamboek vindt dit jaar plaats in de Duitse dierentuin van Kronberg, een plaats op zo’n twintig kilometer van Frankfurt. Eén van de redenen dat de vergadering hier plaat vindt, is dat hier een nieuw olifantenhuis is gebouwd.
Dit verblijf is naar hetzelfde idee gemaakt als dat van ons Rijk der Reuzen in Amersfoort en de palen afrastering is overgenomen van de Beekse Bergen. Het is werkelijk een prachtig gebouw met een mooie buitenruimte met een goede bescherming rondom de levende bomen, voldoende modderplekken en grote bassins om in te baden.

Het verblijf is onderverdeeld in een koeien- en stierenverblijf en ook de stallen voldoen aan de Duitse gründlichkeit met veel licht en ruimte. Ik vind het heel bijzonder om te zien dat deze dierentuin in een soort vallei ligt, hierdoor verschilt de temperatuur aan de zuidzijde vaak tien graden Celsius met de noordzijde. Hier speelt het park slim op in door het Afrikagedeelte aan de warme kant van het park te plaatsen en het Euro-Aziatische deel uiteraard aan de koude kant.

In het park wonen Afrikaanse olifanten; drie oudere koeien van ruim over de dertig en een jonge stier van zeven jaar oud. Het idee is om nog een aantal jonge koeien binnen te brengen, met de bedoeling om hier succesvol mee te fokken.

Tijdens de vergadering komt er duidelijk naar voren dat het stamboek voor de Indische olifant er erg goed uitziet; er worden voldoende jongen geboren om de dierentuinen te voorzien van gezonde kuddes en er is goede opvang voor de stiertjes die na een aantal jaren buiten hun geboortegroep opgroeien. De samenwerking van dierentuinen onderling om stieren te verwisselen voor bloedverversing gaat ook goed, dus één-en-al optimisme.

Voor de Afrikaanse olifant in dierentuinen ziet het er helaas minder goed uit. Veel dieren zijn te oud om jongen te krijgen en een hele belangrijke en goede dekstier is helaas uitgevallen. Niet ieder lid van de vereniging werkt even goed mee om olifanten om te ruilen. Dit heeft soms ook veterinaire oorzaken. De dringende oproep van de voorzitter en de komst van een gedegen actieplan om op zeer korte termijn nog een aantal wisselingen te doen, brengt gelukkig weer goede hoop hebben voor in de toekomst.